Gece Şıklığı
Yılbaşı gecesi için geri sayım başladı, her birimiz yeni koskoca bir yıl için yeni heyecanlar içindeyiz. Yılbaşı gecesi ne giymeliyim sorusu kafanızı yeterince meşgul ediyor. O zaman birkaç noktaya deyinelim. Bu sene vatkalı kabarık, yada tunik modelli bluzler çok moda, ışıltılı parlak modeller tercih edilebilir, renk seçiminde sert “ben buradayım” lardan uzak durun. Kontrastları denemeyin bile; ama güzel bir elbise rengarenk olabilir. Bununla beraber karşınıza ayakkabı ve çanta sorunu çıkıyor. Bu konuda da karmaşadan uzak durup kıyafetinizle paralel renkler tercih edin.
Kalp Düşmanı
Bilim adamlarına göre, bir karaciğer olgusu olan kötü kolesterolün kalp rahatsızlıkları riskini artırabildiği düşünülüyor.
Britanya ve Avrupa'da binlerce kişinin genleri incelendi. Bunun sonucunda lipoprotein üretimini kontrol eden 2 gen bulundu. Bu genlerin kalp hastalıklarıyla yakınen bağlantısı olduğu tespit edildi.
Araştırma İngilterede bir sağlık dergisinde yayımlandı. Bilinen HDL (İyi kolesterol) ile zararlı LDL kolesterolün dışında dikkat edilmesi gereken 3. Sınıf bir kötü kolestrol olduğuna dikkat çekildi. Kalp rahatsızlığı olanlar dikkat!
Hamilelikte Çocuk Gelişimi
Bebek ana rahminde gelişmeye başladığı andan itibaren anne ile ortak yaşamaya başlar. Her şey artık ortak paylaşımdadır. Buna dayanarak; beslenmenize son derece dikkat etmeniz gerekmektedir. Bebeğin zeka gelişimi ile ilgili doğrudan etken olan beslenme konusunda bir uzmandan yardım almanız faydalı olacaktır. Fazla kilodan kaçınıp,dengeli beslenmelisiniz. Kilonuzun ençok 1/5 i kadar kilo almanız yeterli olacaktır. Düzenli spor yaparak hücrelerinizi oksijenle doldurun ki çocuğunuzun beyin yapısı oksijene ihtiyaç duymasın. Troid değerlerinizi kontrol ettirin. İyotlu tuz tüketin. Omega 3 takviyesi yapın. Dişlerinizi düzenli kontrol altında tutun ki; hamilelik döneminde geçireceğiniz bir diş rahatsızlığı çocuğunuzun, prematüre olma riskini artırır. Bol demir takviyesi alın. Stresten mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışın. Bebeğinize müzik dinletin onla sanki yanınızdaymış gibi konuşun hatta sohbet edin. Bebek doğduktan sonra da verebildiğiniz kadar anne sütü ile besleyin.
Menopoz Geliyorum Der!
Menopoz yani adetten kesilme, genellikle 40 lı yaşlardan sonra kadınların kafasını meşgul eden bir durumdur. Menopoz dönemine girilmeden önce östrojen hormonundaki iniş çıkışlara bağlı olarak kanama düzensizliğinin yaşandığı bir dönem vardır. Yumurtlama zamanının değişkenliği ile geçen bu dönemde uyku bozuklukları, aşırı sıcaklık hissi, deperesyon, asabiyet, cinsel isteksizlik, vajinal kuruluk, irder yolu iltihapları eğilimi artar. Adetin 3. gününde yapılacak olan hormon testleri ile tiroid ve yumurtalık rezervi takibi menopoz teşhisine yardımcı olur.
Menopoz dönemindeki adetleri düzenlemek için progestron tedavisi yardımcı olabilir. Ayrıca doğum kontrol hapları, rahim içinin kürtajla temizlenmesi, histeroskopi ile rahmin iç tabakasının pişirilerek yada soyularak alınması da çözüm olabilir.
Bel Ağrısı ve Yatağınız
Uzmanlara göre, her çeşit yatağın, gece süresince uzun zaman yatma sonucu omurgayı zorlaması ile seçmeniz gereken yatağın omurga şeklini çok etkilemeyecek türden, sert yataklar olduğu belirtiliyor.
Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Ataman, günün en çok kısmını yatarak pozisyonda geçirdiğimizi belirterek, bu sürenin iyi dinlenmiş, kasları gevşemiş, rahat bir uyku almış olan bedenin ertesi güne hazır olabilmesi için gerekli olduğunu söyledi. İnsanların vücut yapısına uygun bir yatak tercih etmesinin bel, boyun ve sırt ağrılarının giderilebilmesinde çok önemli olduğunu belirten Ataman, ''İyi bir yatak, vücudun gömülmesini engelleyecek kadar sert, vücut hatlarını koruyacak kadar rahat olmalıdır'' dedi.
Omurga sağlığının korunabilmesi için yatakta, omurga ve disklerin üzerine en az yükün bindiği pozisyonda yatılması, yatağın konforunun buna uygun olması gerekiyor. Esnek ve fazla yumuşak yataklar ideal omurga pozisyonu almamıza pek yardımcı olmadığından, ilk izlenimden ziyade uzun vadede sağlıklı yataklar tercih edilmelidir.
GDO
Genetiği değiştirilmiş organizma anlamına gelen günümüzün son modası yiyecekler. Ülkemizde biri bir şey atıyor ortaya, o yayıldıkça uzadıkça esnedikçe esniyor. Tehdit edilen kısım gene çocuklar. Peki nasıl etkiliyormuş bakalım bu içine gdo katıştırılmış buruşturulmuş ürün yada yiyecekler.
Bu tarz bir yiyecek vücuda nüfuz ettiğinde vücutta alerjik reaksionlar görülüyor. Antibiyotik kullanıldığında etkili olmuyor çünkü bu maddeli besinlerdeki organizma antibiyotiğe karşı dirençli. Haliyle antibiyotikle tedavi edilebilecek herhangi bir hastalık ölümcül vakalara dönüşebiliyor. Dünya Sağlık Örgütünün araştırmalarına göre; Asya ve Afrika da 5 yaş üstü çocuklarda ishale bağlı 1.5 milyon ölümle karşılaşılırken, Birleşmiş milletlerde bu oran çok daha fazla. Dünya üzerinde halk sağlığı ve güvenliği giderek azalmakta. Burada kişisel duyarlılık devreye giriyor. Eğer bu tarz bir tehdit varsa; toplu halde hareket edilip içerisine GDO karıştırılmış yiyecek maddeleri her ne ise onları tüketmemeliyiz ki bir sonrakilere bulaştırmasınlar.