Domuz gribine karşı ne önlemler almalı

SOn zamanlarda ülkemizde salgın vakaları olarak seyreden ve ölümlere neden olan domuz gribinin aşısı çıkasıya kadar malesef korunmaktan başka şansımız görünmüyor. Bu yazımda sizlere domuz gribinden nasıl korunulur ve ne gibi önlemler alınabilir konularında bazı ip uçları vereceğim.

1) DOmuz gribinden korunmak için öncelikle sık sık ellerinizi yıkamayı alışkanlık edinmesisiniz. Genel olarak solunum yoluyla bulaşan domuz gribi virüsünün aynı zamanda hastalıklı kişilere temas yoluyla ellerimize oradan da ağzımıza bulaştığı bilinmektedir. O nedenle yabancı ortamlarda gezerken ve halka açık yerlerde bir yerlere dokunduğunuzda ilk fırsatta ellerinizi yıkayınız.

2) Uykusuz kalmayınız: Domuz gribinin en fazla etkilediği kişiler, bağışıklık sistemi zayıf olanlardır. Uykusuzluk ise bağışıklık sistemini zayıflatan en önemli unsurlardan birisidir. İyi uykusunu almış birisinin domuz gribine yakalanma ihtimali daha zayıftır.

3)Bol su içiniz. SU tüketimi, vücudun hastalıklara direncini artırır.

4)Meyve sebzeler tüketiniz. Vücudu güzçlendiren, bağışıklık sistminize destek olan bol vitaminli besleyici gıdalar tüketiniz.

5) Alkol ve sigaradan uzak durunuz. VÜcudunuzu güçsüz düşüren bu zararlı alışkanlıklar, domuz gribine yakalanmayı kolaylaştırır ve hastalığın daha şiddetli seyretmesine neden olur.

6) Fiziksel aktivitelere özen gösteriniz. Günde 30-40 dakikalık yürüyüş, vücudu domuz gribine karşı dirençli yapar.

7) insanlarla fiziksel temasa geçmemeye özen gösteriniz. Halka açık yerlerde fazla gezmeyiniz.

8) Hastalıklı kişilerle asla kontak kumayın ve hastaneye ziyarete gitmeyin. Taburcu edildiklerinde bile uzun bir süre evlerini ziyaret etmein hastalığı size bulaştırabilir.

9)Domuz gribi, normal gribin aksine çok şiddetli seyreder. o nedenle ağır grip vakası ile karşı karşıyaysanız hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidiniz.

10)Stresten uzak durunuz, stres durumları, domuz gribine yakalanmayı kolaylaştırmaktadır.