Termal Tatil

Ülkemizde sayıları günden güne artan termal tesisler her anlamda sağlığımızı olumlu yönden etkiliyor. Tedavi amaçlı kullanılan ve önemli turizm potansiyeli sunması nedeniyle
doktorların da reçete yazdıkları bu tarz yerler turizm bakanlığınca da reklam alanı olarak fazlaca yere sahip. Sıcak su havuzları, şifalı çamurlar, masaj salonları, birçok sağlık kompleksleri ile hem dinlenip hem sağlığınıza sağlık katabilirsiniz. Genellikle iç Anadolu olmak üzere Ege illerimizde de yaygın halde bulunan bu kompleksler yurt dışından da fazlaca turist ağırlamaktadır.

Suni Teneffüs

Yurtdışında yayımlanan bir dergiye göre; Japonyada herhangi bir tıp eğitimi almamış kimselerce, kalbi durduktan sonra müdahale edilen binlerce kişi arasında hayatta kalma oranı ve istatistiki verileri değerlendiren uzmanlar, Hastane dışında, hastaya suni teneffüs yapmanın, kalbi duran hastalara herhangi bir yarar sağlamadığını gösteriyor. hastaya, yaralıya suni teneffüs yapmadan yalnızca göğüs kafesine bastırarak yapılan harici kalp masajı tercih ediliyor. Fakat bu sonuç dışında uzmanlar, uyuşturucu kullanan yada herhangi bir ilaç yüzünden yada suda boğulmadan kaynaklı kalp durması sonucu hastaya uygulanmasını söylüyor.

Nargile mi Sigara mı ?

Birçoğumuz duymuşuzdur ki, nargile içildiğinde sigaradan daha az zehirleniriz.
Nargile su yada sıvı içinde buhar oluşturarak içildiği için zehirli etkisini kaybettiği gibi açıklamalar da cabası. Fakat Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamalar göre ise;
Nargile tütün mamülleri içinde en zararlı kategoride yer alır. Nargile tütününde 4 bin zehirli madde bulunmaktadır ayrıca nargile tütünü içindeki zehirli maddelerin su tarafından eritilemediği de özellikle belirtilmektedir.

Pre-diyabet

Aslında Şekersiz Şeker Hastalığı olarak da bilinir. Kimi çevreler Gizli Şeker olarak da isimlendirir. Diyabet cereyan etmeden önce kişi şekersiz şeker hastası olarak kabul edilir. Adından da anlaşılacağı üzere Pre eki ; ön-hazırlık demektir. Henüz tam şeker hastası olunmadığından alınabilecek önlemler çok önemlidir. Kişinin kilosuna özen göstermesi sağlıklı beslenmesi, egzersiz yapması ve endokrin uzmanının önereceği bazı ilaçları kullanması gerekir.
Bu durumdaki hastalar artık yaşam stillerine dikkat etmelidirler.

Soğuklar Başladı !

Soğuk kış günlerine girmiş bulunmaktayız. Nerdeyse atkı bere takacak kadar soğuklarla karşı karşıya kaldığımız bu Kasım günlerinde hasta olmamak için de kendi çözüm yollarımızı bulmaya başladık. Uzmanların açıklamalarına göre; gribal enfeksiyonlarından uzak durmak için başta limon olmak üzere bol narenciye (portakal-mandalina) tüketilmesi, ne çok sıcak ne çok soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi başta geliyor.

Baldan Tatlı

Balın kristalleşmesi halk arasında şekerlendiğini gösterir diye bilinir, Fakat bu durum aslında bal üretiminde şeker kullanıldığını göstermez. Balın kristalleşmesi kaliteli olduğunu gösterir aksine. Bu da balın hangi bitkiden üretildiği yada üretimi yapılan yerin yüksekliğine bağlı olarak değiştiği düşüncesine iter bizi. Balı buzdolabında saklamayınız. Oda sıcaklığında güneş almayan yerde muhafaza ediniz. Bal 40 derecenin üzerinde sıcaklıkta besin değerini yitirir, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan bal tatlandırıcıdan öteye geçmez. Ilık sıvılara konulabilir. Balın kaynatılması ise bütün besin değerini yitirmesine neden olur. İçinde enzimler, proteinler, asitler, vitamin ve mineraller bulunduran balın besin değerinin son derece yüksektir.

Kişi ile Bütünleşen Meslek

Acaba dünyaya gelirken hangi meslekte çalışacağımız belli mi? Eğer böyle bir şey varsa bir de şu açıdan bakalım; Acaba bu dünyadan giderken de bu mesleğe bağlı bir yol mu bizi bekliyor?
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kişi marangoz, elektrikçi yada tesisatçısıysa, asbestozla bağlantılı bir hastalıktan ölme olasılığı çok yüksek.
Madenlerde çalışan bir işçinin pnömokonyozdan ölme olasılığı olağanüstü biçimde yükselirken, kömür dışındaki bir madende veya taş ocağında çalışan bir işçinin de slikozdan yaşamını yitirme olasılığı artıyor.
Alkollü mekanlarda çalışanların alkolden ölmesi, yaratıcı insanların ve inşaat sektörü ile uğraşanların uyuşturucu yada madde bağımlılığından ölme olasılığının çoğu insandan fazla olduğu görülürken, öğretmenlerin de lenf kanserinden ölüm oranı yüksektir. Sağlık çalışanlarının intihar eğilimli ölümleri beklenmekte. Eğer barda çalışansanız cinayete kurban gitme olasılığınızın yüksek olduğu görülmektedir.

Travma Üzerine

Sabah güne çok güzel uyandınız, giyindiniz süslendiniz dışarı çıktınız. Her şey çok güzel giderken bir anda önünüzde akseden bir kaza, bir afet, herhangi bir duygusal yoğunluk bir anda sizi başka bir boyutun içine sokar. Buna “travma” deniyor.
Eğer ciddiye alınmazsa o geçilen boyutta bir ömür geçer mi orası şüpheli. Bir an önce tedavi yöntemlerine başvurulmalı.
Tedavisinde ilaç ve psikoterapi gerekli. Travma Sonrası Stres Bozukluğu, sadece beynin değil bütün bedenin çalışmasını olumsuz etkiler. Bunu arka plana itmek için insanlar alkol ya da uyuşturucu maddeler kullanarak bir nevi kendi kendilerini tedavi etmeye çalışırlar fakat bu da madde bağımlılığına sevk demektir. Bu nedenle ilaç tedavisi çok önem taşımaktadır. Seçilecek psikoterapi yöntemi kişiye göre değişir. EMDR (göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme) denilen yöntemin travmatik anılardan kurtulmada hızlı etki gösterdiğine işaret etmektedir. Genede bir uzmana görünerek bu rahatsızlık bir an önce çözümlenmelidir.

Azaltılabilir Kırışıklıklar !

Zaman hızla ilerliyor. Belli bir aşamadan sonra vazgeçilmezi yaşıyor insan. Kimi kaderine razı kimi ise daha çok zamanım var diyr. Kırışıklıklar için de daha çok zamanım var denmeli bence. Bunun için elimizin altındakileri değerlendirelim öncelikle. Güne iyi bir kahvaltıyla başlayın. Taze meyve, yumurta, kahvaltı gevrekleri, peynir, zeytin, yeşilbiber ve domatesi tercih edin. Kahvaltıdan önce 200 mg lık bir alfa lipoik asit ve 500 mg lık L-karnitin tablet, kahvaltıdan sonra da 100 mg lık bir kapsül CoQ10 alın.
Öğle yemeğinde protein, akşam yemeğinde karbonhidrat (sebze, meyve, tahıl) tüketin.
Gün boyu sık su için. Şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durun. Soda ve mineral açısından zengin sıvılar tüketin. Balık tüketmek çok önemli. Nişastalı, unlu, yağlı, kızartmalı sofralardan uzak durun. Kahveyi azaltın. Yemek üstüne tatlıdan vazgeçin. Mümkün olduğunca düzenli öğünlerde yemek yiyin. Düzen her şeyden önemli.

Pozitivizm

Çok öncelere dayanan bu düşünce tarzı aslında bu güne uyarlandığında, pozisyon ne olursa olsun pozitif olsun kadar basite indirgenebilir.
Tıpta da nörologlar olumlu ve iyi düşünmenin, bellekte pozitif etkilerinin olduğunu söylüyor. Özellikle kronikleşmiş depresyon, stres, anksiyete ve gibi olumsuz duygular bilinçsel gerilemeyi tetikliyor. Bunla beraber endişeden uzak, sosyal güveni ve manevi yapılanması sağlam huzurlu sosyal ağları güçlü bir ruhsal organizasyon, bellek üzerinde koruyucu bir etkiye sahiptir. “Secret” tarzı kitaplar da bu konu hakkında okuru bilinçlendirme açısından popüler kaynaklardan sayılabilir.